
Przepis na ten sernik pochodzi z Kuchni Lidla. Postanowiłam Wam go pokazać, bo odkąd upiekłyśmy go z mamą rok temu, każdy z gości zachwycał się jego wyjątkowym smakiem. Musicie go poznać!
Sernik wychodzi przepyszny i wcale nie wymaga specjalnych umiejętności w przygotowaniu! Wykonanie go zajmuje ok 2-3h, ale zapewniam, że warto. To rewelacyjne połączenie, które zachwyci Waszych gości. My całkowicie zrezygnowaliśmy z tradycyjnego sernika na rzecz tego.
|
Przygotowanie kruchego ciasta czekoladowego

Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier wanilinowy oraz margarynę. Miksujemy. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy ciasto się połączy, formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.
Przygotowanie piernikowego spodu

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, całość mocno podgrzewamy (do 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temp. 30-35°C.
Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (24 x 34 cm) posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószonej mąką. Pieczemy w temp. 160°C (termoobieg) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto studzimy. Skrawamy nożem górną warstwę i ścieramy na tarce o grubych oczkach (posłuży nam jako posypka do masy serowej).
Przygotowanie serowej masy

Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń miksujemy. Cały czas mieszając wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche ciasto czekoladowe wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i posypujemy nimi wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w temp. 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z książki Kuchnia Lidla

Wyzwanie 3 #blogmas2017 - Świąteczny przepis na...
Świąteczne gotowanie? Pierniczki? Pyszny makowiec? Karp? Pierogi? A może słodki sernik? Pokaż nam swoje przygotowania od kuchni, podziel się sprawdzonymi przepisami- my chętnie je poznamy. Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy, czasami są to tradycje wyniesione z rodzinnego domu, a czasami całkiem nowe przepisy, które inspirują do kreatywnych działań kuchennych! Możecie:
- piec, gotować, smażyć
- dzielić się przepisami- zaproponować fit wersje popularnych dań
- pokazać propozycje zdobienia pierników
- co tylko chcecie!
Posty uczestników blogmas:
2. Symforyna
3. dagmara-rek
6. quembec
8. malowaneoczy
9. elvisowa
10. addeleworld
|
11. mazgoo
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
|
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz